AAI Sample Question Papers with Answers

AAI sample question papers with answers

some model questions from technical section is as given below -

1. In a communication system, noise is most likely to affect the signal
(a) at the destination
(b) In the channel
(c) in the information source
(d) at the transmitter
2. Indicate the false statement. Fourier analysis shows that the saw tooth
wave consist of
(a) fundamental and subharmonic sine waves
(b) a fundamental sine wave and an infinite number of harmonics
(c) fundamental and harmonic sine waves whose amplitude decreases with
the harmonic number
(d) sinusoidal voltages, some of which are small enough to ignore in
practice
3. One of the following types of noise becomes a great importance at high
frequencies. Is the
(a) random noise
(b) shot noise
(c) impulse noise
(d) transit-time noise
4.Indicate the false statement. The square of the thermal noise voltage
generated by a resistor is proportional to
(a) its temperature
(b) Its resistance
(c) Boltzmann’s Constant
(d) the bandwidth over which it is measured
5.If the plate supply voltage for a plate modulated class C amplifier is V, the
maximum plate-cathode voltage could be almost as high as
(a)4v
(b)3v
(c)2v
(d)1v
6. Which one will be stable if characteristics equation is
(a) AS^2+BS+C
(b) AS^2-BS-C
(c) AS^4+BS^2+CS+D
(d) -AS^2+BS-C
7.When microwave follows curvature of the earth, this I know as
(a) fading
(b) Ducting
(c) troposphere scatter
(d) ionosphere reflection
8. Broadband long distance communications are originally made possible by
the advent of
(a) telegraph cables
(b) repeater amplifiers
(c) HF radio
(d) Geostationary satellites
9. Switching systems
(a) Improve the efficiency of data transfer
(b) are not used in data system
(c) require additional lines
(d) are limited to small data networks
10. Basic group B
(a) occupies the frequency range from 60 to 108 k hz
(b) consist of erect channels only
(c) is formed at the group translating equipment
(d) consist of five super group
11. In differential amplifiers, the common emitter current is made constant
(a) To make Ad (differential gain) very small
(b) To make Ac (common mode gain) very small
(c) To make the amplifier symmetrical
(d) To keep CMRR constant
12. Given BCD number 1001 0011, its decimal equivalent is
(a) 147
(b) 143
(c) 93
(d) 39
13. An amplifier has voltage gain of 50. this gain in db will be
(a) 17 db
(b) 31 db
(c) 34 db
(d) 68 db
14. In a E plane Tee, the output of the two rams are
(a) 180 degree out of phase
(b) In the same phase
(c) 90 degree out of phase
(d) none of these
15. waveguide are generally made of
(a) Aluminium
(b) Bronze
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these

Answers
1.(b) 2.(a) 3.(d) 4.(a) 5.(a) 6.(a) 7.(b) 8.(b) 9.(a) 10.(a) 11.(b) 12.(c) 13.(c) 14.(a) 15.(c)

8 comments:

Priyanka Veerubhotla said...

We want these sample papers for civil engineering also

Anonymous said...

yhese r the old pattern

V Ganesh ram said...

suggest me some direct links and books for junior assistant ( firemen)

souvik ghosh said...

I want sample paper for Information Technology.

Anonymous said...

i want sample paper for aai atc je physics question papers and study material

Anonymous said...

iwantsamplepaperforaaiforje

Manoj Tehri said...

suggest me some books for Manager (Law) and junior assistant ( Law)

Anonymous said...

I want sample paper for Information Technology.

Please post your thoughts and queries for AAI Sample Question Papers with Answers

This might help your AAI Preparations