Like and get AAI Exam updates in your Facebook

Exam Pattern and Syllabus for AAI Junior Executive Exam

AAI Junior Executive Exam for both ATC and Electronics posts are of objective type and after written exam there are interview for both post but there is an additional voice test for the post of Junior Executive ATC.

exam paper of both examination is of two hours and exam paper consists two sections technical section and non technical section. however there are no fixed number of questions in exam some times total number of question may be 100 oir some time it may be 150. technical section contains 55% to 60% (questions from electronics / communication / microwave / digital electronics / control system / computer / information technology) non technical questions contains 40% to 40 % questions (from general knowledge, English language, reasoning and general mathematics).

some model questions from technical section is as given below -

1. In a communication system, noise is most likely to affect the signal
(a) at the destination
(b) In the channel
(c) in the information source
(d) at the transmitter
2. Indicate the false statement. Fourier analysis shows that the saw tooth
wave consist of
(a) fundamental and subharmonic sine waves
(b) a fundamental sine wave and an infinite number of harmonics
(c) fundamental and harmonic sine waves whose amplitude decreases with
the harmonic number
(d) sinusoidal voltages, some of which are small enough to ignore in
practice
3. One of the following types of noise becomes a great importance at high
frequencies. Is the
(a) random noise
(b) shot noise
(c) impulse noise
(d) transit-time noise
4.Indicate the false statement. The square of the thermal noise voltage
generated by a resistor is proportional to
(a) its temperature
(b) Its resistance
(c) Boltzmann’s Constant
(d) the bandwidth over which it is measured
5.If the plate supply voltage for a plate modulated class C amplifier is V, the
maximum plate-cathode voltage could be almost as high as
(a)4v
(b)3v
(c)2v
(d)1v
6. Which one will be stable if characteristics equation is
(a) AS^2+BS+C
(b) AS^2-BS-C
(c) AS^4+BS^2+CS+D
(d) -AS^2+BS-C
7.When microwave follows curvature of the earth, this I know as
(a) fading
(b) Ducting
(c) troposphere scatter
(d) ionosphere reflection
8. Broadband long distance communications are originally made possible by
the advent of
(a) telegraph cables
(b) repeater amplifiers
(c) HF radio
(d) Geostationary satellites
9. Switching systems
(a) Improve the efficiency of data transfer
(b) are not used in data system
(c) require additional lines
(d) are limited to small data networks
10. Basic group B
(a) occupies the frequency range from 60 to 108 k hz
(b) consist of erect channels only
(c) is formed at the group translating equipment
(d) consist of five super group
11. In differential amplifiers, the common emitter current is made constant
(a) To make Ad (differential gain) very small
(b) To make Ac (common mode gain) very small
(c) To make the amplifier symmetrical
(d) To keep CMRR constant
12. Given BCD number 1001 0011, its decimal equivalent is
(a) 147
(b) 143
(c) 93
(d) 39
13. An amplifier has voltage gain of 50. this gain in db will be
(a) 17 db
(b) 31 db
(c) 34 db
(d) 68 db
14. In a E plane Tee, the output of the two rams are
(a) 180 degree out of phase
(b) In the same phase
(c) 90 degree out of phase
(d) none of these
15. waveguide are generally made of
(a) Aluminium
(b) Bronze
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these

Answers
1.(b) 2.(a) 3.(d) 4.(a) 5.(a) 6.(a) 7.(b) 8.(b) 9.(a) 10.(a) 11.(b) 12.(c) 13.(c) 14.(a) 15.(c)

122 comments:

Santosh said...

It was useful,
Can you send me the detail syllabus of JE.
What is the tentative exam date for this JE exam.?

Anonymous said...

is the exam paper different for ece and it

Anonymous said...

which syllabus are asked for IT?
pls say to me some subject names

Anonymous said...

common exam paper for both ec and it

Anonymous said...

rubish...

abdupl basha said...

whatis syllubus for junior executive(information technology) FOR AAI

Manish said...

what is the weightage of written and interview in final selection? Please reply

Anonymous said...

what is the syllabus for junior executive (information technology) for AAI

Anonymous said...

Please,let me know the syllabus for Junior executive information technology in AAI (Airport Authority of India).whether the syllabus and exam pattern differ for JE(ATC) and JE(IT)? PLEASE, DO REPLY....

Anonymous said...

hi..
plz give junior executive finance syllabus too..

Anonymous said...

CAN SOMEONE TELL ME THAT,

EXAM FOR JE(ELECTRONICS) AND JE (ATC) ON THE SAME DAY?

CAN WE APPLY FOR BOTH JE(ELECTRONICS),JE (ATC)..

Exam Savvy said...

both exams come on same day. FN one exam and AN another exam. so you can apply for both exam. All the best

DON"T DIE UNTIL U DO said...

what is the syllabus for the je(it) plese tel me which subjets ican study my mail vmurali_9999@yahoo.com

anamika said...

can you please tell me about the syllabus of JE(airport operations,cargo n commercial)?
is it same as of electronics or diff?

anamika said...

can you please tell me about the syllabus of JE(airport operations,commercial and cargo)?
is it same as that of electronics or diffrent?

Nagaraju said...

JE electronics Syllabus Please...

Nagaraju said...

Je Application date Extended..

Anonymous said...

can anyone pls provide the syllabus for JE(IT) and when is the tentative exam date.

Anonymous said...

Pls send me syalbus for Jr exe(IT) sylabus of AAI
viskumjai@gmail.com

Anonymous said...

please tell me the exam date

Anonymous said...

please tell me the exam date & syllabus for Electrical stream

Anonymous said...

need model question papers for aai(information technology)

Anonymous said...

what are the main subjects should asking for aai(information technology)

Anonymous said...

please send me syllabus and date of examination of je of electrical eng.at my mail id mdtaj.shahid@gmail.com

Anonymous said...

when was the written exam for je(atc) and je(it)

prashanthireddy12@gmail.com said...

when is the exam?????????

prashanthireddy12@gmail.com said...

syllubus for atc and junior executive exam

shristi said...

when is the exam???????wat is d syllabus?

Satish Chandu said...

what is the exam syllabus.. yar...?

Anonymous said...

i need sylabus for junior executive(IT) and also which book should use to prepare for exam.if u have idea means send me as comment

venkatesh said...

Can u please tell me the syllabus for the Jr. Executive for the Cargo......

Hem Shikha said...

When is the exam???

Anonymous said...

fh

Anonymous said...

date has not been announced

Anonymous said...

kindly send me the syllabus for Jr. executive (ATC) and also the date of examination.

Anonymous said...

WHEN IS THE EXAM?? WILL WE BE INFORMED BY MAIL??

Anonymous said...

did any one get syllabus or model paper of je(it)

prakash g said...

can you send me the model question for Junior executive(Human Resource) in AAI

Anonymous said...

is the question paper defers for each post???
When is the exam, let me know the date.
I have applied for Manager position.

Anonymous said...

Can anyone help me out for the same technical in MBA HR? The AAI has vacancies in HR too... I have applied but have no clues as how to study, what to study & which books to refer wit...

Anonymous said...

Can anyone help me out for the same technical in MBA HR? The AAI has vacancies in HR too... I have applied but have no clues as how to study, what to study & which books to refer wit... Am referring R.S. Agarwal fa Quants... Plz suggest fa HR...
Pratheema.B

humaira said...

can u say me the syllabus for junior executive it post pls send me the syllabus to sulthana.humaira@gmail.com pls rep me soon .....iam waiting....

Anonymous said...

can you send me date of exam aai 2012

akshata said...

please do send me the full syllabus for junior executive electronics as well as the date of examination so that i can plan accordingly ,at my email id aksh_aa6137@yahoo.com

Anonymous said...

Hi....i gave the exam last year. it was easy exam. not touff at all. but interiew is touff. ( got eliminated in it).
well paper consist of analog, digital questions more....they are mostly dekho maro types.....no numerical. even negative marking is 1/4th so you can take a chance.......

my take is relax. just prepare easily. al the best.......- dhruv

naveen said...

can anyone plz tell me the syllabus for junior I.t. in AAI..thank you
naveensingh2255@gmail.com

vignesh said...

What is syllabus for Juniur Executive for airport operation post??
My email ID is aerovki@gmail.com

Anonymous said...

when is the exam for the JE(ATC) and JE (Electronics) 2012?? will be informed by mail about the exam date??

Anonymous said...

pls send me syllabus for JE(ATC)2012.
when is the exam date and I belongs to Information Technology branch,how I can attempt questions on electronics / communication / microwave / digital electronics / control system .
My Email Id is srinivasalimalle@gmail.com

Anonymous said...

Hi .. When is the exam date for Junior Executive (Electronics) ?

DIVYA said...

WHEN EXAM FOR JE(CSE)?

febin said...

halo,anybody know the exam date for junior engineer(electroics)?

khushbu said...

hello,do any1 knw d exam date AAI JUNIOR EXECUTIVE (INFORMATION TECHNOLOGY) 2012......IF ANY NEWS THN PLZ DO TEL ME..............

Anonymous said...

Pls send me syalbus for Jr exe(IT) sylabus of AAI
govindmu2007@gmail.com
1412.govind@gmail.com

DIVYA said...
This comment has been removed by the author.
DIVYA said...

WHEN EXAM FOR JEC FOR IT?

Anonymous said...

can you pls send me the syllabus for manager IT AAI and tentative exam date

kindly help to process of preparing specific to this exam
pls send to my email: sunildutta43001@gmail.com

Anonymous said...

exam date for ATC executive is declared. Its on 1st July. All the best to everyone

Sam said...

Hey khusbhu,

now exam date is open, its 01-July 2012 at 10.00 AM and is of 2 hours. plz check ur login for more details

Anonymous said...

where is ur centre for 1july 2012. please tel anyone from delhi.....pls reply asap. i have otherexam also on same day.....priya

Anonymous said...

tell me the syllabus for it?

Anonymous said...

please send me the full syllabus for junior executive electronics AT skswatisingh@gmail.com

Anjali Garg said...

Please give me the details for AAI examination schedule ...Is it get postponed??
Please confirm....
my email id is anjali_anjaligarg@yahoo.co.in

Anonymous said...

Hi are you able to see the admission ticket in your login page

Anonymous said...

can you pls send me the syllabus for junior executive HR.... my email id is anjalipandey2013@gmail.com

Arjun Hunurkar said...

Hii guyzz, i want to know, how will be the paper pattern, coz i m from IT field, i would be not knowing any electrical or microvave etc like question, so that's y i m confused, plzz guide me. will i get only It related paper or like this mixed?

Thanks

Arjun Hunurkar said...

reply me at arjunhunurkar@gmail.com, plzzzz

Sunil Rajput said...

is paper of ATC & Electronics same or different ?
Plz reply soon....

Any cut off of last year ?

Anonymous said...

ATC & Electronics are different

Shruti .h said...

Hi, please send me JE(ATC) IT question papers

Anonymous said...

I HV 2 EXM ON 1JULY
I M FRM IT FEILD..

M FRM DELHI..XAM CENTRNERA SHAKTI NAGAR

Sella Mani said...

dear sir,
kindly send the HR question papers.thank You

Anonymous said...

Hi...
This is Pratheema Baskaran for Chennai... Hope the exam for ATC was easy... I am preparing for the Junior Executive HR... I keep checking out the AAI Login ID... I just can access the Login ID and am able to view only the APPLICANT's REGISTRATION SLIP & THE FULL VIEW OF FILLED APPLICATION FORM... I still have a doubt as when the Application Form will be processed on a full swing, when the Applicants can view the following:
1. Check form Status

2. Download Admit Card

3. Check Written Test Result

4. Download Interview Letter

5.Check Interview Result

Pratheema Baskaran...

Exam Savvy said...

the are not finalize the exam date, until you have to wait Pratheema Baskaran

Anonymous said...

pls tell me exam date for je electrical...

kvishesh said...

please the change the exam date of AAI(electronics).... because on the same date we have another exam i.e, SAIL..so please consider it

SK NAZEER said...

Sir,We have been preparing for these exams from last few months..but we are loosing 1 valuable opportunity by conducting SAIL and AAI Exams on same date and same time...please change timings or date of AAI Jr.executive(electronics)exam.Please consider our kind request sir.Atleast change time of AAI exam from 10AM to 2.30PM on july 15th sir.

Anonymous said...

how many posts for SAIL ??

SK NAZEER said...

SAIL 408posts(ece,electrical and mechanical) AAI 150(EEE&ECE)...

Anonymous said...

yes sir please change the exam date of AAI Jr.executive(electronics). Its a request..

Anonymous said...

ECE seats in SAIL will be around 30-50 at max while in AAI 150 for ECE only are there so the chances in AAI are more than SAIL. Go for AAI, i suggest. Also level of exam is tough in SAIL as compared to AAI.

Anonymous said...

yes you are correct mister

akshata said...

i want previous year question papers of jr. executive electronics so please if any body have then send me on aksh_aa6137@yahoo.com

Anonymous said...

sir plz tell me in which date examination held of AAI IT.

Anonymous said...

Hi,plz tel me how to get the exam centres for jee in chennai location

Anonymous said...

see your admit card

Anonymous said...

Thanks dude.

Anonymous said...

How was exam experiences.....

Anonymous said...

any body's having any idea about cutoff for jr.executive ece exam????......guneet

Anonymous said...

it may 70% marks

Anonymous said...

no government exam has 70% cut off even if there is no negative marking.cut off will be 60% max...last year also cut off was 54%(general),48%(obc) and 42%(sc and st).there may be sectional cut off also

Anonymous said...

Now the case is different, this time many people are attending and the competition is very tough. This year ECIL cutoff is around 90%. so only i am telling

Anonymous said...

NPCIL official cut off is:
Electronics- 186/300
Electrical- 133/300
Mechanical- 70/300

do u have ecil official cut off???????

Anonymous said...

i dnt know y ppl on internet misguide other ppl by writing false information.It doesnot how many students give the exam,number of serious candidates have always been the same,no matter which year!!!!

priyanka said...

please tell me syllabus of cargo & airport operations

Anonymous said...

cut off around 70 marks for general

Anonymous said...

how do u know?

Anonymous said...

my friend working in aai ..he said to me

Anonymous said...

any body's having any idea about cutoff for jr.executive ece exam

Anonymous said...

jr.executive ece exam cut off....??????????????

Anonymous said...

60/120

Anonymous said...

exam dates for some posts have been announced friends/.. on 25th of aug and 2nd of sep

Anonymous said...

any body's having any idea about cutoff for coal india ece exam....??????????????????

Anonymous said...

please tell me the syllabus for airport operations and cargoand if possible send a model question paper to ramisgr8@gmail.com

Anonymous said...

Pls help me with the Previous years papers for Manager-HR in AAI? What to study? Would HR include OB too? pls help!!

Anonymous said...

pls somebody help for HR candidates too.. no one is giving any hint as to how to prepare for HR?

kk said...

please give some information for the interview and what is voice test and how it is done for the junior executive( ATC)in aai?

Anonymous said...

Hi everyone! my AFCAT exam is on the same date and time as AAI JE(IT)exam....what to do plz help

Mano said...

you can only write any one exam

Anonymous said...

Conflicted: But which one?

Anonymous said...

hi frnds..


I ve written AAI airport operations exam & paper aptitude questions were too tough, like machine input-output prob absolute tough – 5 Qs.. remaining figure analogy – 5 Qs, others are normal aptitude and general reasoning – 10Qs….

Like wise the subject oriented questions are based on the 10, 12th standards physics subjects. Scalar-vector questions, displacement, friction development, train wheels increases inside Y?, etc…

General knowledge questions like y stars gives light? If lift moving upwards and person is on a spring weight balance, then his weight increases than existing or decreases or remains same or zero?

English: synonyms, antonyms, identifying the wrong line in the sentence, pairs of words,

Management based questions like in organization how to maintain the staff, decision taking questions, best methods to adopt in some said situations, likewise general administrative questions…

Overall.. paper was avg to a normal syllabus read people .. and it ll be feel good if physics concepts known well….

Hope it ll be helpful to you all my frnds….
Njoy preparation….
ALL THE BEST in upcoming exams….

Sundar Mano said...

Thanks for sharing your experience. Best wishes

Anonymous said...

Dear Frnz...

These wer some of the questions which i cud remember....

1. LIGHT COMING FROM STARS INDICATES THEIR ---TEMP.

2. NATIONAL HIGHWAY PASSING THROUGH MH,C.G.AND ODHISA IS-NH6

3. BOOK “WEALTH OF NATIONS” IS WRITTEN BY- ADAM SMITH

4. DAVOS IS IN WHICH COUNTRY- SWITZERLAND

5. TENNIS OATH IS IN WHICH LANGUAGE –FRENCH

6. 1 BARREL= 159 LT

7. HOLIDAY GAP IN FIVE YEAR PLANS-1966-69

8. 1ST LAW OF THERMODYNAMICS IS BASED ON—CONSERVATION OF ENERGY

9. PUREST FORM OF IRON-WROUGHT IRON

10. THERMOCOUPLE PRINCIPLE-SEEBACK EFFFECT

11. CHANGE OF POLARITY DUE TO MECHANICAL DEFORMATION----PIEZOELECTRICITY

12. SYNONYMS OF AUGMENTED,CANDID,ECSTACY,MUNDANE

13. ANTONYM OF PERPETUAL,ROBUST,RESOLUTION,RENOVATED

14. THERE WAS A REASONING QU BASED ON MACHINE INPUT /OUTPUT.

15. FIRST INDIAN ARTIST WHO WON OSCAR- BHANU ATHAIYA

16. Question related to some movements in india during british rule like champaran satyagraha,jallian wala bagh,dandi march,partition of bengal and we have to arrange them in order...

17. Smallest State in area among these---->karnataka,gujarat,andhrapradesh,tamilnadu

In aptitude and reasoning based questions was time taking... esspecially a question related to relationships....it was damn confusing...

Hope d above would be helpful for future preparations...

GooD LucK frnz...

With regards Vanshi...

Anonymous said...

Please send me the syllabus of Manager IT

namrata said...

can any1 tell me dat wht is d sectional cut off in airort operation xam?

Anonymous said...

the cutoff for general quota in airport operation is 77

Diamondbabu Kondaveeti said...

please give detail information OR WEB LINKS of AII jobs

to

diamondbabukondaveeti@gmail.com

Anonymous said...

http://freshers.examsavvy.com

Anonymous said...

plz send me the paper pattern for a post jr exective(fin).my email id is mayuri.punde122@gmail.com

Anonymous said...

plz tell me about the coaching centers of aai..

Anonymous said...

yaar airport operation ka interview result kab aayega?

Anonymous said...

commercial ka exam 4 mahine pehle hua tha abhi tak result nahi diya

Please post your thoughts and queries for Exam Pattern and Syllabus for AAI Junior Executive Exam

This might help your AAI Preparations